1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изготвиха доклад за ефективен контрол на заболяването нодуларен дерматит

Изготвиха доклад за ефективен контрол на заболяването нодуларен дерматит

Във връзка със заболяването страната ни организира среща на 8 и 9 септември 2016 г.

Ваксинацията на говедата е най-ефективният метод за борба с нодуларния дерматит, изтъкват експерти от Европейската агенция по безопасност на храните. Специалистите са изготвили доклад за ефективността на различни мерки за контрол на заболяването.

При ваксинация и умъртвяване само на заболелите животни от едно стадо се постига същия ефект, както при умъртвяването на всички животни в съответното стадо, както е предвидено в сегашните правила на Европейския съюз. Самата ваксинация пък е най-добре да се проведе преди вирусът да е достигнал даден регион. Експертите препоръчват ваксината да се прилага навсякъде и по едно и също време.

Нодуларният дерматит се среща в много африкански страни, а от 2012 година се разпространява и в Близкия Изток. През тази година бяха регистрирани случаи в България, Гърция и други балкански държави.

Припомняме, че БАБХ въведе в края на април тази година извънредни изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта заразен нодуларен дерматит. По данни на Агенцията към 15 юли 2016 година всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са били ваксинирани. Във връзка с нодуларния дерматит на 8 и 9 септември 2016 г. България организира среща на всички страни, засегнати от заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.