1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изграждат град-лаборатория в САЩ

Изграждат град-лаборатория в САЩ

Американска технологична компания ще тества иновации като възобновяеми енергийни източници и интелигентни системи за пътно движение

Американска технологична компания ще изгради в щата Ню Мексико призрачен град, където да тества иновации като възобновяеми енергийни източници, интелигентни системи за пътно движение, безжичен интернет следващо поколение и кибернетични системи за сигурност, предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

Градът, в който никой няма да живее, ще бъде по модела на типичен американски град с население 35 000 души, като ще има стари и нови магистрали, къщи и търговски сгради.

Главният изпълнителен директор на компанията Пегъсъс глобъл холдингс (Pegasus Global Holdings) Боб Бръмли посочи, че проектът на стойност 200 милиона долара и на площ от 50 квадратни километра, под наименованието "Центъра", ще бъде първи по рода си в САЩ, като ще се превърне в място, където университетските учени, федералните лаборатории и военните ще могат да тестват новостите за модернизиране на градовете, за прилагане на зелени технологии и инфраструктура в условията на реалния свят.

Те ще могат също така да се срещат с инвеститори, което означава, че ще могат да привлекат нови компании, които да дадат на щата технологичен коридор като Силициевата долина и Рестън във Вирджиния, добави Бръмли.

"Центъра" ще позволи на частни компании, без да се извлича печалба, образователни институции и правителствени агенции да правят изследвания в уникални съоръжения с инфраструктура от реалния свят, което ще им позволи по-добре да разберат разходите и потенциалните ограничения на новите технологии преди тяхното въвеждане", посочи Бръмли.

Той отбеляза, че Пегъсъс е работил по проекта с щата 18 месеца и някои от първоначалните планове вече са реализирани. Сега се работи по назначаването на публично-частен консултативен съвет и определянето на точното място на проекта.

Бръмли уточни, че той ще бъде на щатска земя или в Албъкърки-Санта Фе или в района Лас Крусес близо до границата с Тексас и Мексико. Първоначално в проекта ще работят 350 души, добави Бръмли, но след това могат да бъдат създадени 3500 нови работни места "извън оградата".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.