1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изграждат плаваща кравеферма

Изграждат плаваща кравеферма

Снимка:

Проектът ще струва 2.5 млн. евро

Плаваща ферма ще построят в холандския град Ротердам до декември 2017 г. архитектите от холандската Beladon – компания за проекти на сгради, изграждани във вода – от луксозни хотели до въпросната плаваща ферма, пише dnevnik.bg.

По думите на Минке ван Вингерден - един от основателите на компанията зад проекта, доведен почти до финалната права основната цел е фермата да предоставя локална и чиста храна на жителите на Ротердам и да не зависи от ресурсите и природни бедствия като урагани и бури, зачестяващи напоследък по крайбрежията. Планът е плаващата кравеферма да бъде самодостатъчна система, независима от ресурсите и технологиите "на сушата". Повечето неща – от отглеждането на кравите през добиването на млякото и производството на продуктите до оползотворяване на отпадъците (в това число е и урината от кравите, да) – да се затваря в един естествен кръг, който остава на борда (естествено, когато е възможно, кравите ще слизат на паша на близките поля).

Проектът стъпва на основните стълбове на т.нар кръгова икономика, към която холандците са си обещали да преминат изцяло още през 2050 г. Фермата е един от редица стартиращи бизнеси и пилотни проекти, които се развиват "кръгово", а държавата ги толерира и подкрепя.

Все повече хора ще живеят в градове край делтата, които се нуждаят от незастроени и зелени площи за жилища, а все по-малко ще е пространството за традиционното производство на храни. "Логично е да използваме водните площи за производство на някои от най-пресните хранителни продукти."

Според създателите този вид "затворена система" ще бъде парадигмата за хранене в градове в един урбанизиран свят с все по-многобройно население.

Проектът ще струва 2.5 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.