1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Излизането на Обединеното кралство от ЕС отрази ли се на търговията?

Излизането на Обединеното кралство от ЕС отрази ли се на търговията?

Търговията с Великобритания отново нараства

Влиянието на Брекзит върху селскостопанските пазари на Европейския съюз беше в центъра на дискусия в Аграрната комисия на Европарламента. В началото на дискусията председателят на комисията Норберт Линс подчерта:

„Това е много важен въпрос за европейското земеделие и за хранително-вкусовата промишленост особено в светлината на привеждане на пазара в съответствие с настъпващите промени, затова е изключително важно да има поглед върху ситуацията.“

В своята презентация Нели Хайду припомни, че Европейският съюз осем години е поставен пред големи предизвикателства, започнали със забраната за внос на храни от Запада, наложена от Русия през 2014-та.

„Можем да кажем, че търговията с Великобритания отново нараства, което е хубаво, но до отлагането на мерките за 2023 година създава несигурност за нашите търговци. Продължават страховете, че ще има сътресения на пазара. Все още нямаме публикувано споразумение. Те не могат да се приготвят. На второ място инфраструктурата на проверките - не виждаме в тази област да се изграждат капацитети поне в размер в който бихме искали.“

Пол Кели от Организацията за храни и напитки в Ирландия допълни: Мога да посоча, че европейските износители до голяма степен трябва да избягват граничния контрол с Обединеното кралство. Европейският износ трябва да работи така, че да не се нанасят вреди по веригите на доставка и в сферата на цифровизацията. Ние трябва да помислим за търговските сертификати за износ и това е нещо много важно, за да може да се подпомага износът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.