1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изложба на делфини доплува в сухоземна Стара Загора

Изложба на делфини доплува в сухоземна Стара Загора

Снимка:

С образователни филми и атрактивни макети учат децата и променят негативни нагласи към милите бозайници

Стара Загора е четвъртата спирка на изложбата „Национална седмица на делфините 2013”. През целия ден днес, 24 октомври, в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” може да се разгледат полимерни макети на делфини в естествени размери, както и да се проследят филми за тези интелигентни морски бозайници.

Проявата в Стара Загора е част от информационната кампания на Черноморска мрежа на неправителствените организации и партньори. Тя е финансирана от Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда към МОСВ и се осъществява в сътрудничество с учени, експерти, журналисти, музеи, образователни институции и т.н. Кампанията ни е насочена най-вече към учениците и подрастващите, но има връзка и със зачестилите инциденти с делфини в морето, за да променим негативните нагласи към тях, разясни Михаела Козовска, координатор към Черноморската мрежа на неправителствените организации.

Принципно хората симпатизират на тези дружелюбни създания, но рибарите чувстват заплаха за улова си. „Те усещат, когато има риба в даляните и се опитват да си откраднат малко. Съответно късат скъпите им мрежи и се явяват конкуренция”, поясни Михаела Козовска.

За децата пък винаги е интересно да се запознаят с макетите. Те са дело на Венцислав Маринов, млад скулптор от Варна, чието ателие е в Балчик. „Макетите са в естествени размери, обикновеният делфин достига до 3 метра. Това са семейство, афалата и обикновеният делфин, които са на платната, а по-малкият е от друго семейство „Морска свиня”, не прилича много на другите с изразената им муцунка. Всички обаче са от китоподобните и се срещат в Черно море”, посочи Михаела Козовска.

Утре изложбата заминава за Пловдив. В събота ще може да се разгледа в Националния природо-научен музей в София, а след това акостира във Варна, където макетите остават в Делфинариума, за да се използват за образователни цели.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.