1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изложба на печати за хляб се открива днес в гр. Бургас

Изложба на печати за хляб се открива днес в гр. Бургас

Тя ще бъде на разположение на желаещите до 28 октомври

Инсталация от рибни мрежи и печати за хляб от цял свят заедно с фотоизложба на име "Хлебни мрежи", посветена на тях, се открива днес, 14 октомври, в Културен център "Морско казино" в Бургас и ще бъде на разположение на желаещите да ги разгледат до 28 октомври.

В изложбата са събрани хлебни печати от т.нар. културни центрове "Хлебни къщи", намиращи се в 12 страни от 4 континента. Автор на фотографиите е Надежда Савова, председател на Международния съвет на самодейните средища и създател на първата "Хлебна къща" в Габрово. Снимките са правени по време на пътешествията й като културен антрополог с докторат към университета "Принстън". За него през 2012 г. National Geographic я награждава за "Пътешественик на годината".

Първата "Хлебна къща" в Габрово е създадена като експеримент с помощта на доброволци. Името й произлиза от названието на Витлеем. В етимологията му се се съдържат думите "бет" (дом) и "лехем" (хляб).

Именно този мултикултурен град и надеждата за мирно съжителство в него вдъхновява създателите на мястото да изпробват месенето, печенето и споделянето на хляба от много хора като метод за сплотяване на най-различни етнически групи и хора с увреждания, пише за изложбата бургаското списание "Виж! Бургас".

В "Хлебната къща" могат да влизат хора от различни възрасти и професии, които да месят заедно хляб, да пекат в огнена пещ и да споделят. В тях се прави и изкуство - от дърворезба на печати за хляб до глина и гайтан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.