1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изоставените тунели на лондонското метро могат да се превърнат във велоалеи

Изоставените тунели на лондонското метро могат да се превърнат във велоалеи

Снимка:

Поредната алтернатива за изоставената подземна инфраструктура

Архитектурна фирма получава Лондонската награда за градско планиране за най-добър идеен проект за „Лондонските подземия“ – предложение да се превърнат изоставени подземни железопътни тунели на града в мрежа от велосипедни алеи и пешеходни пътеки, пише greentech.bg. Проектът, според създателите си, не само ще реши проблемите на свръх-претъпканите наземни трасета и изоставената инфраструктура, но и ще може да впрегне кинетичната енергия на стъпките на хората, така че да бъде напълно въглеродно неутрален.

„Предвид сегашния натиск върху транспорта на Лондон, за да се справим с бъдещия недостиг на капацитет, Лондон ще се нуждае отчаяно от нови видове публично пространство“, обясняват студиото. Ще са нужни места за магазини, развлечения, забавления. „Подземните пространства представляват една отлична възможност за нови приложения“.

Няколко от старите и неизползваеми тунели на метрото могат да бъдат трансформирани в такива нови градски пространства. Паралелни алеи ще осигуряват отделни артерии за пешеходците и велосипедистите. В тунелите ще има и кафенета и магазини.

Архитетктите предвиждат още подовете да бъдат покрит с плочи, които да преобразуват кинетичната енергия от ходенето на пешеходците в електричество. Това би могло да направи подземните зони „самоподдържащи се“ и въглеродно неутрални. Освен това, наличието на достатъчно електричество ще направи възможно създаването на светлинни произведения на изкуството или дори възможности за реклама. Последното би помогнало за финансирането на подземната обществена среда.

Без съмнение това не е първото предложение за използване на изоставената подземна инфраструктура на Лондон. Въпросът, който остава недоизказан, е дали наистина това е правилният подход – да тикнем пешеходците и велосипедистите под земята, за да може на повърхността да доминират автомобилите?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.