1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как да съхраняваме храните през лятото

Как да съхраняваме храните през лятото

Особено чувствителни са плодовете и зеленчуците

При високите температури през лятото хранителните продукти бързо се развалят. Затова е най-добре още в магазина или на пазара да обръщаме внимание дали стоката е прясна, да купуваме само малки количества и редовно да проверяваме за срока на годност, съветват германски експерти.
 
Особено чувствителни са плодовете и зеленчуците. Ябълките и бананите отделят газа етилен, наричан и "газ за зреене", който кара други плодове и зеленчуци да се развалят по-бързо. Затова трябва да се съхраняват отделно.
 
Най-добре е да държим хляба в съд от керамика. Ако времето е горещо и задушно, може да съхраняваме насъщния и в хладилника, макар че там той по-бързо изсъхва. Друг начин е да слагаме нарязания на филии хляб във фризера и да вадим само толкова, колкото ще консумираме за момента.
 
В горещи дни е важно да запазим охладителната верига, затова месо, риба, мляко и яйца най-добре се пренасят в хладилни чанти и вкъщи веднага се слагат в хладилника. А който се съобразява със зоните на охлаждане в хладилника, пести енергия и намалява хранителните отпадъци.
 
По законите на физиката най-ниската температура в хладилника е на най-долния рафт. Там е мястото за месото и рибата, а млечните продукти са един ред по-горе. На най-горния рафт се слагат маслото, сирената и останалото от вчерашната вечеря. В много домакинства хладилникът не се използва ефективно, въпреки че е сред най-големите консуматори на електричество. Експертите препоръчват вратата да не се отваря повече от 10 пъти на ден, защото всеки път във вътрешността попада топъл въздух, за чието изстудяване се харчи повече ток. Друга често срещана грешка е в хладилника да се поставят все още топли храни. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.