1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как посрещат Новата година по света

Как посрещат Новата година по света

Традиции и обичаи за благополучие в последния ден на годината

Днес е последният ден от годината! Време за равносметка и поставяне на нови цели и мечти, които да осъществим през идващата 2019 г.

Във всяка страна по света има различни обичаи и вярвания за подготовката и посрещането на Нова година.

Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата. 

Празненствата за изпращането на старата и посрещането на Новата година са древни, религиозни, социални и културни обичаи по цял свят.

Историята на честването на Нова година не е установена точно, но се смята, че вавилонците са посрещали Новата година още преди 4 000 години. Римляните също празнували Нова година, но техният календар започвал с всеки нов владетел, докато римският сенат през 153 г. пр.н.е. не  маркирал 1 януари за начало на Новата година.

Всяка страна има свои новогодишни обичаи.

Испанците, например, в полунощ изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината.

В Мексико жените носят панталони в два цвята – червен, който олицетворява любовта и жълт, носещ материално благополучие.

В Беларус необвързаните жени се състезават в необичайна игра, чиято цел е да наредят купища с царевица и да изчакат, за да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през предстоящата година.

В Япония се организират големи новогодишни фирмени партита, където шефовете се държат по-свободолюбиво и равнопоставено със своите колеги в духа на празничната атмосфера и пожеланието за повече успехи през настъпващата година.

В Бразилия, освен невероятните партита за посрещането, когато известният плаж Копакабана се пълни с празнуващи, има и специални традиции, с които жителите на тази страна приветстват годината, която идва. В Бразилия е прието в новогодишната нощ да се носят бели дрехи за щастие и мир в годината, която следва. След празненствата с музика, фойерверки и вечеря, бразилците отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, докато палят свещи в пясъка, което представлява древен ритуал, който трябва да им донесе късмет и богатство през следващата година.

Във Филипините представителките на нежния пол носят поли на точки, чиито кръгли форми символизират монетите и материалната сполука.

В Еквадор по традиция се изгарят снимки и плашила, за да бъдат прогонени лошите спомени от отиващата си година.

В Дания хората чупят чинии пред входните врати на къщите си, а според поверието тези с най-голям брой счупени съдове – ще се радват на най-много верни приятели през новата година.

Германците не могат да си представят новогодишната нощ без фойерверки. Всяка година за фойерверки в Германия се харчат над 100 милиона евро. Традицията в новогодишната нощ да се правят шумни празненства  произлиза още от Средновековието, когато хората вървели по улиците на големи шумни тълпи, за да разпръснат злите духове. Трапезата за най-лудата нощ е символична: супа или печено свинско са символ на благополучие, а рибата означава добро бъдеще, защото винаги плува напред.

Австрийците за Нова година подготвят празничен обяд с печено като символ на щастие и благополучие. За десерт има сладолед от мента във форма на детелина с четири листа. Това са основни условия за осигуряване на късмет през новата година.

Подаряването на целувка в полунощ в Америка произхожда от маскарада - традиция, която идва от миналото. Според традицията, маските символизират злите духове от старата година, а целувката представлява пречистване през новата година. В САЩ много общности  гледат на гъбите и на черния боб като на символи за щастие и поради това се считат за традиционна коледна вечеря на трапезата.

Гърците ядат сладкиш, в който се намира монета, която носи късмет през Новата година, като  първото парче от хляба е за малкия Исус, второто за бащата на семейството, а третото за къщата. Ако монетата се падне в третото парче, пролетта ще дойде рано през Новата година, а семейството може да се надява на късмет през цялата година. Също така, гърците имат още един обичай, свързан за Нова година: често канят специален приятел или член на семейството да влезе първи в дома, като се смята, че ще внесе щастие и ще предотврати лоши неща.

На Балканите обичаите по някакъв начин са свързани с храните.

Смята се, че Новата година трябва да се посрещне с пълен хладилник, да има пари във всеки портфейл в къщата, за да има пари и през цялата година. Да се платят всички сметки преди празника, така че в новата година да се влезе безгрижно. В Сърбия и Македония вярват, че свинското месо ще донесе напредък през Новата година.

Екипът на Агро.бг  Ви желае здраве, благополучие, успешен бизнес, добри партньори и успешни проекти! Нека настъпващата 2019 година бъде здрава и щедра!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.