1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

Най-голямата търговска верига стартира обществен разговор за качествената храна

Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на всяко българско семейство. Знаем ли обаче как да различим прясното и качествено месо, за да сме сигурни, че ще приготвим вкусно любимите ни рецепти? Отговорът на този върос даде проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив в първото издание от серията публични дискусии „Да поговорим за качеството на храната“ на Kaufland България. Най-големият ритейлър в България, през чийто хипермаркети минават седмично над 1 млн. клиенти, стартира обществен разговор за компонентите на качествената храна, включително за търсенето, очакванията и нагласите на българите.

Когато един потребител първоначално дава своята оценка на даден хранителен продукт, той най-напред се доверява на външен вид, цвят, консистенция, структура, мирис и вкус.

Затова проф. д-р Костадин Василев даде ценни съвети за това как всеки може да познае прясното и качествено месо. То има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. Тази коричка има бледорозов или бледочервен цвят в зависимост от вида, възрастта и пола на животното, от което е добито месото. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия.

meso-kaufland2

Проф. Василев разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо.

Качественото месо може да се разпознае и според цвета на тлъстинната тъкан. При едро преживнотите животни тя е с бял, жълтеникав или жълт цвят, твърда е и при стриване се троши и не лепне по пръстите. Свинската тлъстинна тъкан има бял, понякога бледо розов цвят и мека, еластична консистенция, докато при преживни животни тя е твърда и с бял цвят.

Проф. Василев уточни още, че при прясното месо костният мозък запълва цялата празнина на тръбните кости и е еластичен, с жълт цвят. Сухожилията са плътни и еластични, а ставните повърхности са гладки и блестящи. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.