1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китаец предлага 150 000 евро за бутилка вино

Китаец предлага 150 000 евро за бутилка вино

Виното се намира в избата на старата община в Бремен

Китайски милиардер предлага 150 хиляди евро за бутилка вино от 1653 година. Виното се намира в избата на старата община в Бремен, в 1000-литрова бъчва, пише faz.net.

Хуанг Нубо търгува с недвижими имоти и през свободното си време обикаля обектите от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Един от тях е общината на ханзейския град, построена в началото на 15-ти век. В нейната изба Хуанг открил друг обект от списъка – бъчвата с вино от средата на 17-ти век. 100 милилитра от 361-годишния еликсир се продават за 20 хиляди евро. Милиардерът не се замислил и поръчал направо да му напълнят цяла бутилка.

Бременските управници се видели в чудо. От една страна хазната им е празна, от друга не им се разделя с толкова голямо количество от ценното вино. Въпросът ще се решава на специално заседание на сената на града, който е със статут на федерална провинция.

Една от малцината, имала удоволствието да го опита, е британската кралица Елизабет Втора. През 1996 година градът организирал дегустация за шепа отбрани специалисти от Англия и Германия. Според тях, виното от 1653, оцеляло през десетки войни, има вкус на много старо и изключително фино шери с интензивен аромат.

автор: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.