1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китайски учени създадоха ГМО крави, произвеждащи човешко мляко

Китайски учени създадоха ГМО крави, произвеждащи човешко мляко

Страната не ограничава прилагането на постиженията на генното инженерство в земеделието и животновъдството

Китайски учени създадоха генно-модифицирани (ГМО) крави, които произвеждат човешко мляко, съобщи "Скай нюз". Млякото е напълно идентично на човешкото и има същите имуностимулиращи и антибактериални свойства, както и млякото на жените, твърдят учени от китайския Аграрен университет в Пекин.

Експериментът е извършен с 300 крави. Те са създадени, като човешки гени са били инжектирани в кравешки ембриони, след което ембрионите са имплантирани в сурогатни крави. Използваната технология е аналогична на тази, с която бе създадена овцата Доли.

Млякото, получавано от ГМО кравите, все още се изследва, но ако бъде одобрено от правителството, до три години може да се появи в супермаркетите. Служителите в университетската кравеферма в Пекин вече са изпробвали новия продукт и твърдят, че той е по-сладък от кравето мляко.

Досега китайските учени са създали животни, които са резистентни на заболяването луда крава, както и добитък, даващ по-хранително месо.

Директорът на проекта, професор Ли Нин, смята, че притесненията на Запад за етиката при генното инженерство са неуместни. "По света 1.5 милиона нямат какво да ядат. Наш дълг е да развиваме науката и технологиите, а не да ги задържаме", смята Ли Нин.

Китай, за разлика от Европа, не ограничава прилагането на постиженията на генното инженерство в земеделието и животновъдството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.