1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кои стопанства у нас ще бъдат обект на преброяването и защо през 2008 г. производителите на десертно грозде не получиха националните си доплащания

Кои стопанства у нас ще бъдат обект на преброяването и защо през 2008 г. производителите на десертно грозде не получиха националните си доплащания

Очаквайте в предаването Агрофорум тази седмица

Предаването стартира с информация по една от важните теми в българското земеделие – изчерпването на ресурса по най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони. Решението е към тях да бъдат прехвърлени средства. Това е възможно да се случи, след като страната ни внесе официална молба в ЕК за изменение на ПРСР. Оказва се, че до момента страната ни не е предприела тази стъпка. Ще ви покажем какво ни отговори Роджър Уейт – говорител на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” към ЕК, след запитване от журналисти от Продуцентска къща „Агромедия” дали е възможно да бъдат прехвърлени средства към мерките с изчерпан бюджет.
БДС за киселото мляко влезе в сила от средата на месец юли. В момента само две фирми произвеждат мляко според неговите изисквания. Всички останали, които искат да използват наименованието „Българско кисело мляко”, ще трябва да се впишат в регистъра на Патентното ведомство, заяви пред камерата на Агрофорум  неговият председател Костадин Манев.
Диляна Славова – изп. директор на Националната асоциация на млекопреработвателите, пък е убедена, че въвеждането на БДС за киселото мляко е много положителен знак за целия млечен сектор.

От 1 септември стартира преброяването на земеделските стопанства у нас. Резултатите от него ще дадат насоки за разработването на програма за развитие на селското ни стопанство за следващия програмен период. Подробности за това кои стопанства са обект на преброяването ще разкаже Диана Атанасова – началник отдел „Агростатистика” в Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения”, МЗХ. 

ЕК разреши на България да изплати със задна дата националните доплащания за десертни лозя за 2008 г. Преди две години техническа грешка лиши около 1300 производители на десертно грозде от националното подпомагане. Повече по темата ще научите от Людмила Хъмчева – директор на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа”, МЗХ.

За качественото обеззаразяване на семената преди сеитба е нужно добро оборудване. Затова и представяме на вашето внимание три машини, които осигуряват бързина и удобство – Густавсън OFT, ЕС 600 и Семплавакс.

Ще ви срещнем и със Светла Стоянова, която е земеделски производител от с. Горна Митрополия. Няколко поредни години тя изпитва на своите обработваеми площи новите френски сортове  пшеница и ечемик на „Лимагрейн”. Вижте кои техни качества са мотивирали зърнопроизводителката да ги заложи вече на масови площи.

Видео анонс на предаването може да видите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.