1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Конкретни мерки за спасяване на пчелите предлагат експерти

Конкретни мерки за спасяване на пчелите предлагат експерти

Презентацията е заключителна част от кампанията „За пчелите и хората“

Шестима експерти в сферата на пчеларството ще обявят на 27 октомври в Галерия Credo Bonum своите препоръки за промени в нормативната уредба, профилактиката и пчеларските практики за подобряване състоянието на сектора и справяне с проблема за повишена смъртност на пчелите в България.

В рамките на един месец (от 15 септември до 15 октомври) експертна група в състав: проф. Кънчо Кънчев, проф. Петър Ненчев, д-р Йордан Христов, Илия Цонев, Димитър Бонев и Георги Бодуров е разработила конкретни предложения за справянето с проблемите, идентифицирани от специализираното проучване, проведено в рамките на проекта и представено на кръглата маса в началото на септември. В резултат експертите са подготвили план от мерки за опазване на пчелите, съответно адресирани към държавните институции, пчеларите и обществеността.

Презентацията на предложенията на работната група се явява последната дейност от проекта „За пчелите и хората”, осъществяван от Фондация Credo Bonum с подкрепата на Фондация ЕкоОбщност и Фондация Чарлз Стюарт Мот. Проектът се реализира в периода април-ноември 2011 г. с основна цел да запознае обществеността с тревожното явление на изчезване на пчелните семейства и да създаде диалог и консолидация на заинтересованите страни в решаването на проблема, засягащ пряко жизнената среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.