1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Конкурс "Мечка и мечкар" ще се проведе на фестивала Сурва 2012

Конкурс "Мечка и мечкар" ще се проведе на фестивала Сурва 2012

Участниците ще се представят пред журито в традиционни роли и костюми

Тазгодишният международен фестивал на маскарадните игри в Перник ще организира интересно събитие – самостоятелен конкурс за представяне на традиционните за маскарадната обредност персонажи мечка и мечкар. Проявата цели запознаване на зрителите на маскарада с едни от най-типичните персонажи, пише inews.bg.

Участниците ще се представят пред журито в традиционни роли и костюми в рамките на 5 минути. Предвидени са първа, втора и трета награди в три категории: костюм на мечката; костюм на мечкаря; представяне на персонажите.

Образите на мечката и мечкаря присъстват във всяка сурвакарска група в Пернишко. Типажите са силно свързани с местната традиция.

Появата на мечкар с мечка се смята за добро предзнаменование, според народните вярвания. Мечката е символ за дебел сняг, плодородна година с много новородени деца и с богата реколта.

Пернишкият фестивал е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.