1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Kонкурс за Най-добро домашно вино в Асеновград

Kонкурс за Най-добро домашно вино в Асеновград

Заявки за участие се приемат до 15 януари

Награден фонд в общ размер над 900 лева и две 50-литрови бурета ще получат победителите в конкурса за „Най-добро домашно вино, реколта 2015“ на община Асеновград тази година, пише аctualno.com.

Традиционната винена надпревара се провежда за поредна година в Асеновград и отново се очаква да се включат, както утвърдени имена, така и новатори в сферата. В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина от реколта 2015 г.

Изискване е напитката да бъде бистра и налята в стъклени бутилки. Важно условие е пред журито участниците да предложат само собствени реколти от божествената напитка. В конкурса нямат право да вземат участие вина, произведени от грозде от „директни“ сортове. Не могат да бъдат включени и такива, които са изкуствено ароматизирани.

Участниците са длъжни да посочат сорта или сортовете. От всяко вино, предложено за участие в надпреварата, производителят трябва да притежава количество от най-малко 30 бутилки. Проби /три бутилки/ трябва да бъдат предоставени на организаторите 15 дни преди датата на конкурса.

Най-доброто домашно вино за 2015 г. ще се определи от дегустационна комисия, съставена от специалисти. Сред членовете й ще са представители на Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки-София, Университет по хранителни технологии-Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното-София и други.

Заявка за участие винопроизводителите могат да подадат в стая 405 на Община Асеновград. Крайният срок за подаване на заявления е 15.01.16 г., включително. Самият конкурс ще се проведе на 31.01.16 г.
Награди ще бъдат връчени в различни категории. За „Червени вина“: І-во място – 200 лева и едно 50-литрово буре; ІІ-ро място - 160 лева; ІІІ-то място - 120 лева. Предвидени са четири поощрителни награди по 50 лева. В категорията „Бели вина“ наградата е само за първенеца, който ще си тръгне със 120 лева. Ще бъде отличен и „Производител от населено място извън община Асеновград“. Той ще получи 50-литрово буре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.