1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Конкурсът „Моят град“ на ЕАОС кани европейските граждани да споделят какво е за тях градската околна среда

Конкурсът „Моят град“ на ЕАОС кани европейските граждани да споделят какво е за тях градската околна среда

Крайният срок за участие е 15 август 2016

Около 75% от населението в Европа е избрало живот в градска среда. Градовете са двигатели на икономиката в Европа и създатели на европейското благосъстояние, но зависят до голяма степен от ресурси като енергия, вода и храна от други региони.

Предизвикателствата на околната среда и възможностите за урбанизация имат тясна връзка помежду си. Много градове полагат усилия за справяне със социални, икономически и други проблеми, следствие на натиска от пренаселването, социално неравенство, замърсяване и трафик. От друга страна сътрудничеството между хората, бизнеса и услугите е предпоставка за изграждане на ресурсно-ефективна Европа. Гъстотата на населението в градовете означава по-малко пътуване, повече ходене пеш, колоездене или използване на градски транспорт, жилищата изискват по-малко отопление и по-малко земна площ на глава от населението. Като резултат градските обитатели консумират по-малко енергия и площ на глава от населението, отколкото в селските райони.

Намирането на баланс между гъстота и компактност, от една страна, и качество на живот в здрава градска околна среда, от друга, е голямо предизвикателство за градските територии в Европа.

Конкурсът „Моят град“ на ЕАОС кани европейските граждани да споделят какво е за тях градската околна среда. Те имат възможността да обрисуват европейски град и да разкажат по свое желание позитивна или отрицателна история.

Категориите са:
  • Устойчив начин на живот в града;
  • Обиколка из града;
  • Свободно време в града.

Крайният срок за участие е 15 август 2016 г. Участниците трябва да са граждани на страните-членки на ЕАОС или партньори и не под 18 години.

Победителите в конкурса ще получат парична награда, а участието може да бъде промотирано от ЕАОС или нейните европейски партньори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.