Кравето мляко намалява риска от рак и инсулт

Констатацията е на британски учени

Редовното консумиране на краве мляко намалява с 15-20 процента риска от ракови и сърдечносъдови заболявания, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изследване на учени от британските университети в Рединг и Кардиф. Изследването показало, че кравето мляко притежава уникална способност за защита на човешкия организъм от многобройни болести.

Тяхното откритие противоречи на традиционния възглед на съвременната наука. Според него млякото е химически активна напитка и то трябва да се употребява внимателно.

Новото изследване показва, че млякото способства за поддържането на здраво сърце, намалява рискът от инсулт и ракови заболявания. Изключение прави ракът на простатата.

„Млякото е полезно не само за укрепване на костите. Съдържащите се в него активни химически вещества имат сложна природа и укрепват имунната система на човека”, отбеляза ръководителят на изследването Йен Гивънс.