1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Критики за „позеленяването” на ОСП след 2013 г.

Критики за „позеленяването” на ОСП след 2013 г.

Дачиан Чиолош призовава за „цялостно обновление” на ОСП, което да се основава на биоразнообразието и грижата за климатичните промени

Членовете на Европейския парламент изразиха критиката си относно плановете на Европейската комисия да „позелени” Първи стълб на ОСП със сериозен сигнал за допълнителна бюрокрация за фермерите.

Съобщението на Комисията относно ОСП след 2013 г. беше публикувано на 18 ноември от Европейския комисар по земеделието Дачиан Чиолош. Членовете на Европейския парламент изразиха първоначалните си притеснения относно отказа на Комисията да публикува данни за бюджета, а по време на дебата тази седмица Комитетът по земеделие на Парламента продължи да се рови в подробностите по доклада. Парламентът ще напише доклад върху съобщението на Комисията до края на април или началото на май, каза пред репортери Паоло де Кастро, председател на Комитета по земеделието. Следователно, докладът на Парламента най-вероятно ще излезе след предложенията за бюджет на Комисията след 2013г. и само малко преди планираната от Чолош дата през месец юли 2011г. за законодателни предложения.

Де Кастро обяви изслушване на заинтересованите лица, което ще се проведе на 26 януари и ще включва земеделски организации, профсъюзи, представители от хранителния сектор, природозащитници и други. Междувременно междупартийна работна група на членовете на Европейския парламент ще се опита да изглади основни точки от споразумение, за да облекчи работата на новия координатор на ОСП – Алберт Дес (Германия). Служителите на Комисията обясниха, че членовете на Европейския парламент ще бъдат в течение с всякакви свързани данни, докато Комисията изготвя своята Оценка на въздействието за новия Първи стълб, обобщи Чолош.

 
Членовете на Европейския парламент - разединени по отношение на „позеленяването”

 
Алберт Дес и от много от неговите дясноцентристки колеги съобщиха, че най-големите им притеснения се обединяват около новия еко елемент на Първи стълб. „Не съм срещал някого, който да каже, че предложението на Комисията ще работи на практика”, заяви той. „Ще доведе до много повече бюрокрация, ако бъде предложено в този вид”, добави той, като подметна, че докладите, на които е автор ще наблегнат значително на тази точка. Консерваторът от Обединеното Кралство Ричард Ашуорт съобщи, че с неизбежно по-нисък бюджет за ОСП и изравняване на плащанията между Изтока и Запада, ще има ограничени възможности за „зелени” мерки. „Нуждаем се от по-голяма яснота относно целта”, отбеляза той като предупреди, че колкото повече ОСП се меси в социалната и екологична политика, толкова по-слаба става тя. Но координаторът Стефан Ле Фол съобщи, че неговият ляво центристки блок е посветен на увеличаване на действията, свързани с опазване на околната среда в областта на земеделието. Той призна, че „възможностите, които предлага Комисията са доста традиционни”, но могат да бъдат добро начало. Неговият съпартиец Улрик Зодъст, немски представител в Европейския парламент, обяви плановете на Чиолош за позеленяване за недостатъчно амбициозни и призовава за „цялостно обновление” на ОСП, което да се основава на биоразнообразието и грижата за климатичните промени.

Икономическият началник на Генерална Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” Тасос Ханиотис защити плановете като припомни, че „зелените” практики по Първи стълб са „просто мерки, които вече са налични” и не са „непознати за фермерите”. Той заяви, че „хората казват, че го правим по-сложно, след това ни казват, че компенсираме земеделските производители за това, което те вече правят. В действителност истината е някъде по средата.

Бюджетът остава главна точка в дневния ред

Членовете на Европейския парламент ревностно отстояваха исканията си по отношение на бюджета. Преди срещата Де Кастро изрази пред репортерите безпокойството си, че Съветът ще намали финансирането и изрази молбата си към всички политици да разберат колко важно ще бъде земеделието в бъдеще.  „Безопасността на храните е по-важна от климатичните промени”, обяви той като представи непосредствените ефекти от факта, че предлагането няма да може да отговори на нарастващото световно търсене. „Вече промишлеността не може да се снабди със земеделска продукция на приемливи цени на световните пазари, а има голям интерес към производство в Европа”, обясни той като загатна, че традиционното разделение между индустрията, търсеща по-евтини суровини и фермерите, търсещи по-висока възвращаемост ще бъде забравена в интерес на популяризирането на земеделска продукция в Европа и стабилна ОСП.

Разделение между страните членки

Де Кастро обяви, че грижите за безопасността на храните са много по-важни от разпределението на средствата между страните членки. Все пак, други членове на Европейския парламент държат да подкрепят интересите на страните, които представляват. Латвийката Сандра Калниете от Партията на Европейските народи призова за индивидуално внимание върху всяка страна членка, за да се осигури справедлив дял от бюджета на ОСП и предупреди, че предстои дълъг период на преход. Междувременно, Дес подчерта, че разликата в средните плащанията на хектар между Изтока и Запада ще бъде намалена значително след фазата ЕС 12, и изказа предположението си, че уеднаквяването няма да бъде толкова драстично и ще е нужен по-дълъг период за преход. Де Кастро каза пред репортерите, че критериите, които евентуално ще се използват за изчисляването на плащанията по ОСП трябва да бъдат колкото е възможно по-всеобхватни, да включват фактори, касаещи околната среда, труда и разходите, а не да се базират само на земеделските земи.

Къде е пазарната регулация?

По това време членовете на Европейския парламент изразиха критичното си мнение относно допуснатата от Комисията грешка да съобщи ценовите колебания и пазарните регулации в своето съобщение. Ханиотис обаче, ясно показа, че старите условия на споразумението и старите политически отзиви вече не са приложими, като се има предвид, че производствените цени в момента са исторически високи. „Трябва да се съсредоточим върху новите елементи в колебанията на цените и доходите, както и върху високите разходи за суровини”, заяви той, като нарече това „сложен въпрос”, който ще изисква комбинация от нови мерки. Членовете на Европейския парламент също бяха скептични относно идеята да се предоставят специални доставки на малките фермери, поставянето на праг на по-големите плащания и специалните премии за млади фермери – идея, която все още не е директно изложена от Комисията. Те изразиха опасенията си, че земеделските стопанства ще бъдат изкуствено разделени и ще се водят на името на деца, за да се достигне максимумът на средства, получени от ОСП. Отговорът на Ханиотис беше, че ще бъдат приложени най-стриктните мерки, така че парите да отиват при правилните хора и спомена, че дефинирането на „малки ферми” може да се препокрие със задачата да се дефинира понятието „активни фермери”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.