1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Летните горещини - нормално метеорологично време в Европа до 40-те години на XXI век

Летните горещини - нормално метеорологично време в Европа до 40-те години на XXI век

Средните температури на континента ще превишат тези от 2003 г.

Летните горещини ще станат нормално метеорологично време в Европа до 40-те години на XXI век като резултат от климатичните промени, сочи проучване на британската метеорологична служба, отбелязва „Дейли Телеграф". Средните температури на континента ще превишат тези от 2003 година, когато Великобритания отчете абсолютен температурен рекорд от 38.5 градуса.

„Великобритания очаква да види по-меки, по-дъждовни, по-горещи и по-сухи лета в бъдеще", отбелязват от службата в направеното изследване. „До 40-те години на този век повече от половината лета в Европа ще бъдат по-горещи от 2003 година и до края на това столетие лятото на 2003 година ще бъде квалифицирано като хладно лято, отнасящо се до новия климат", допълва се още.

През 2003 година в страната загинаха повече от 2 хиляди британци заради жегите. Повече от 20 хиляди души загинаха в резултат на жегите в Европа през същия период.

Учени предупреждават, че климатичните промени най-вероятно ще доведат до серия от негативни последствия за Великобритания, включително увеличаване на цената на хранителните продукти, увеличаване на алергиите и астма и повече наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.