1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Липсва интерес от фермери към мярката за създаване на организация на производители, според експерт

Липсва интерес от фермери към мярката за създаване на организация на производители, според експерт

В момента актуална и отворена е мярката, свързана с агроекологичните плащания

Възможност за разработване на бизнес планове по четири мерки в областта на земеделието има Националната служба за съвети в земеделието. Това припомни Маринела Георгиева, главен експерт и координатор в Добричкия офис на службата, предаде Агенция “Фокус”. Вече е приключил приемът на заявления по мярката за подпомагане на млади фермери. Следващата мярка е за подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране.

В периода от юни до септември тази година са подавани заявления за кандидатстване, като възрастовото ограничение е в широки граници – до 60 години. В момента актуална и отворена е мярката, свързана с агроекологичните плащания. Тази мярка е компенсаторна и е нова за България, като плащанията могат да бъдат в различни направления. Мярката ще бъде отворена в периода март-май 2011 година. Обикновено заявленията по нея се подават паралелно със заявленията за директни плащания.

Ангажимент на службата е работата и по още една мярка, за която обаче няма интерес от страна на земеделските производители, отбеляза Маринела Георгиева. Мярката е за създаване на организация на производители. Причините за липса на интерес, според експерта, са много, но преди всичко те са психологически. Това е свързано с възможността за коопериране на земеделските производители. Условията, които тази мярка предлага, са всъщност един групов подход, възможност за финансиране на група. Това обаче към момента не привлича стопаните особено, коментира Георгиева. Тя допълни, че на този етап всеки фермер в страната предпочита сам да развива дейност и да се грижи за стопанството си. Иначе мярката е много стара и добре позната на Европейския съюз, каза експертът. Това е мярка, която предразполага група хора да ползват мениджърски умения на екип от специалисти, който да контролира и да направлява процесите в работата на цялата група.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.