1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Люспите от слънчогледовите семена могат да се използват за направата на бетон

Люспите от слънчогледовите семена могат да се използват за направата на бетон

Изследването е проведено от инженери от университета Намик Кемал в Турция

Обикновено разглеждани като отпадъчен продукт, люспите от слънчогледовите семена могат да се използват за направата на бетон, според ново изследване, което идва от Турция. Люспите на слънчогледовото семе са устойчив източник на материал, но това не е всичко – тяхното приложение прави бетона по-устойчив на напукване в периодите на затопляне след зимните студове, пише greentech.bg.

Въпреки това изследователите признават, че при по-големи концентрации на люспи от слънчогледово семе бетонът може да е подходящ за използване предимно като изолационен материал. По-високата концентрация на люспи прави бетона по-лек, като той би могъл да се използва за строителни цели, но учените предполагат, че това приложение трябва да се ограничи до селскостопански сгради с по един етаж. Иначе казано, те признават, че подобен бетон няма нужната якост.

Имайки висока калорийна стойност, люспите от слънчогледови семена могат да се оформят на гранули (пелети) за използване като гориво от биомаса.

Изследването е проведено от Кан Бурак Шишман и Ерхан Гезер, инженери от университета Намик Кемал в Турция. Проучването им е публикувано в Международния журнал за околната среда и управлението на отпадъците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.