1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лондон обмисля въвеждането на дигитална лира

Лондон обмисля въвеждането на дигитална лира

Криптовалутата ще може да се ползва както през мобилни телефони, така и с карти

Въвеждането на дигитална лира се обмисля във Великобритания. Плановете за собствена криптовалута се дискутират между Централната банка и финансовото министерство, като идеята е виртуалната лира да се издава от Банката, а не от частни компании, какъвто е случаят при силно волатилните биткойн и етер. Британската дигитална лира ще може да се ползва както от частни лица, така и от фирми и ще служи като разплащателно средство във физически търговски обекти и в интернет. От изявление на финансовото министерство става ясно, че подобна крачка ще бъде направена най-рано през втората половина на десетилетието и няма да замени парите в брой, а ще бъде допълнение към тях.
 
По думите на министъра Джереми Хънт британците и в бъдеще ще разполагат с банкноти и монети с лика на монарха. Дигиталната лира ще бъде нов метод за плащания, който ще се ползва с доверието на властите и ще бъде лесен за употреба. Криптовалутата ще може да се ползва както през мобилни телефони, така и с карти, но лихви за авоари няма да се начисляват.
Подобни идеи има и в еврозоната, където от известно време Европейската централна банка проверява варианти за дигитален вариант на еврото. В момента се проучват технологиите и мерките за сигурност на личните данни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.