1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лондончани отглеждат лозя на балконите

Лондончани отглеждат лозя на балконите

Днес сдружението "Ърбан Уайн" има над 100 "винопроизводители"

Лондончани отглеждат лозя на балконите, в градините и върху фасадите на къщите си, за да произвеждат "градско вино". Резултатът е... учудващ, пише БГНЕС.

През 2007 г. Ричард Шарп пребивава във Франция и открива "с интерес общностния дух на френските селища по време на гроздобера". "Защо не и ние?", пита се той. В Лондон, град, в който много жители имат собствени градини, "мнозина отглеждат лозе, но не знаят какво да правят с гроздето", обяснява Шарп. В големите вестници е публикувана обява, в която се предлага на любителите винопроизводители да предават реколтата си на компания, а тя след това щяла да го превръща във вино.

"Предизвикахме жив интерес", спомня си той. Така е създадена компанията "Ърбън Уайн" ("Градско вино"). След като през 2007 г. са произведени само 20 бутилки розе, идеята бързо достига до британските градини. "Първоначално си мислех, че това е измама, че ще ми вземат парите и ще избягат", спомня си Ан Уорнър. Но скоро тази пенсионерка от южните околности на Лондон вижда в начинанието средство да се отърве от десетките килограми грозде, с което не знаела какво да прави.

"Опитахме се да си произведем домашно вино, но беше отвратително. Още си стои в шкафа до почистващите препарати", казва с усмивка 60-годишната жена. Тон и половина грозде е било пресовано през 2010 г., като от него са били произведени 1300 бутилки. Всички 1200 бутилки, произведени през 2009 г., били продадени за 9 паунда (10 евро) бутилката за широката публика и по 8 паунда - за членовете на компанията. С тези пари "Ърбан Уайн" едва успява да покрие разходите си. Днес сдружението с идеална цел има над 100 "винопроизводители" - някои от тях дават само минимума от три килограма грозде, а други - до стотина килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.