1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Манипулирането на протеин може да промени темповете, с които плодовете узряват

Манипулирането на протеин може да промени темповете, с които плодовете узряват

Учени от университета в Лестър са дали заявка за патентоване на технологията

Манипулирането на протеин може да промени темповете, с които малки структури в растителните клетки се развиват и създават ярките пигменти, които придават на узрелите плодове характерния им цвят, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Това може да даде възможност на фермерите да ускорят или отложат узряването на цели реколти от плодове, за да предотвратят риска от загниването им вследствие на сезонни промени.

Учени от университета в Лестър са дали заявка за патентоване на технологията и сега възнамеряват да я тестват върху домати, чушки, камби и цитрусови плодове. В рамките на изследването учените за пръв път установиха, че система за регулиране, която контролира разлагането на протеини в растителните клетки, въздейства също върху хлоропластите - структури, които контролират фотосинтезата.

Като използвали растението Арабидопсис, учените доказали, че модифицирането на определен ген може да промени скоростта, с която хлоропластите се превръщат в други структури в растителните клетки, включително в онези, които са свързани с узряването на плода.

Тестването на технологията върху разсади на растения ще покаже дали един ден тя ще може да се използва, за да се гарантира, че плодът винаги ще узрява в "точното" време. "Заехме се с прилагането на технологията в експерименти с домати, така че скоро ще узнаем дали тя по принцип е подходяща или не", заяви по случая ръководителят на екипа проф. Пол Джарвис.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.