1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Маргаринът в търговската мрежа е безопасен

Маргаринът в търговската мрежа е безопасен

Установи проверка на Министерството на здравеопазването

   Снимка: i.actualno.com

28-те Регионални инспекции за опазване на общественото здраве в страната са извършили през периода 20 февруари -10 март национална проверка на обектите за производство на маргарини и на маргарините, които се предлагат на потребителите в търговската мрежа. Проверени са над 1250 обекта, между които магазини, сладкарски цехове, складове за търговия на едро, заведения за хранене.

Няма основания за тревога след извършената проверка на обектите съобщиха от Министерството на здравеопазването. Всички продукти са придружени с документи, удостоверяващи качеството и безопасността на храните - сертификати за качество, декларации за съответствие, спецификации и др. Относно информацията, отбелязана върху опаковката на маргарините, съставките са обявени в низходящ ред, съобразно тяхното количество.

На двата производителя  - "Унибел" и "Петтас България",  са дадени предписания да посочват в етикета, че влагат втвърдена (хидрогенирана) мазнина.
Единственото нарушение в търговската мрежа е, че марка маргарин, внос от Унгария, нямала етикет на български език. Продуктът се внася още от Хърватия, Турция, Сърбия, Румъния, Германия, Полша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.