1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Европарламентът чу исканията на България за новата ОСП

Мария Неделчева: Европарламентът чу исканията на България за новата ОСП

Форумът бе открит от кмета на Ямбол Георги Славов

Европейският парламент чу исканията на българските производители и фермери за формулирането на новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 - 2020 година. Това обяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева пред над 140 земеделци от Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас.

Неделчева приветства приемането на документа на евродепутата Алберт Дес за бъдещето на ОСП. Според Неделчева след приетите поправки в доклада, новата селскостопанска политика ще е по-справедлива, екосъобразна и добре финансирана във всички региони.

Евродепутатът от ГЕРБ бе в Ямбол, за да представи предстоящите промени в рамките на седмата кръгла маса от Обществения дебат за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 – 2020 година. Дискусията се организира от Мария Неделчева с партньорството на ПП ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители в България и най-голямата европейска неправителствена организация на земеделските производители Copa-Cogeca. Форумът бе открит от кмета на Ямбол Георги Славов.

Пред земеделците и животновъдите Мария Неделчева съобщи още, че с приемането на нейна поправка в доклада на Алберт Дес ще се работи за максимално изравняване на преките европейски плащания между старите и новите страни-членки на Евросъюза. Неделчева увери родните земеделци, че приетите поправки в доклада са сигурна крачка към премахването на несправедливото разпределение на субсидиите още през 2014 г., а не както е предвидено през 2016 г. Сега българските производители получават едва 40% от парите, които получават колегите им от старите страни-членки. Неделчева обясни, че няма да се стигне до абсолютно изравняване на плащанията, но България ясно е заявила, че новите страни-членки сме склонни да приемем максимум 20-30% разминаване в плащанията и то от 1 януари 2014 г. На основния въпрос пред ЕС – по какви критерии да се разпределят парите между страните-членки – евродепутатът от ГЕРБ призова родните земеделци и животновъди да дадат своите предложения как да бъдат защитени интересите на България в новата селскостопанска политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.