1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Всички средства за директните плащания остават в първия стълб на ОСП

Мария Неделчева: Всички средства за директните плащания остават в първия стълб на ОСП

Това обяви пред земеделски производители и фермери в Пазарджик българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

Парите за директните европейски плащания ще останат в първия стълб на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 година. Това обяви пред земеделски производители и фермери в Пазарджик българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева. Тя обясни, че остро се е противопоставила на предложенията на някои от старите страни членки 20% от средствата да бъдат прехвърлени, защото всички средства в първи стълб означават реални пари за всяка конкретна година, а парите във втори стълб се дават на многогодишна база и е нужно национално съфинансиране. Неделчева благодари на някои от старите страни членки, които са подкрепили усилията на България да защити интересите на родните производители и фермери.

Евродепутатът бе в Пазарджик, за да представи предстоящите промени в рамките на петата кръгла маса от обществения дебат за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 – 2020 година. Дискусията се организира от Мария Неделчева с партньорството на ПП ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители в България и най-голямата европейска неправителствена организация на земеделските производители Copa-Cogeca.

 Пред над 100 земеделски производители и животновъди от региона, Мария Неделчева обясни, че изравняването на преките европейски плащания и отстояването на правата на българските производители в новата ОСП е нейният основен ангажимент като български евродепутат и член на Комисията по земеделие в Европарламента. Тя увери родните земеделци, че с приетите поправки в доклада за бъдещето на ОСП на германския евродепутат Алберт Дес, са направени значителни крачки към премахването на несправедливото разпределение на субсидиите, заради което българските производители получават едва 40% от парите, които получават колегите им от старите страни-членки. Неделчева уточни, че вероятно няма да се стигне до абсолютно изравняване на плащанията, но е уверена, че пропорциите ще бъдат значително променени и историческият подход ще бъде ревизиран.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.