1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мексиканци правят заместител на дървен материал от багаса и рециклирана пластмаса

Мексиканци правят заместител на дървен материал от багаса и рециклирана пластмаса

За готовия продукт се твърди, че е по-здрав от естественото дърво

Когато сокът от растения като захарната тръстика се добива с търговска цел, това, което е остава след преработката, е влакнест материал, известен като багаса. Той често се използва като биогориво или се пресова за формирането на изделия като заместител на дървото. Сега една млада мексиканска фирма се е заела да използва багасата от агаве, която е отпадък от производството на текила, за да „прави“ подобие на дървен материал, в който се влага и рециклирана пластмаса, пише greentech.bg

Първоначално при преработката спиртът и съдържанието на захар се отстраняват от агавето. Остатъците – багасата – се състоят само от влакна. След това фибрите се изсушават и се смилат на пудра, подобна на брашно, към която се прибавя химичен агент – този агент позволява на праха да се слепва с отпадъчни пластмаси като полипропилен и полиетилен, които съставляват 65-90 процента от композитния материал.

За готовия продукт се твърди, че е по-здрав от естественото дърво. Той се оформя на листове с размери 1 х 1.2 х 0.1 метра, от които могат да се изрязват парчета според както е необходимо. От мексиканската фирма казват, че по този начин могат да се изработят компоненти за строителни модули, пейки, маси, столове.

На фона на всичко това компанията сега обмисля и варианта да замени багасата с кокосови влакна – лабораторните тестове са показали, че това може да обещае по-висока якост. Алтернативният подход има и други предимства, като се има предвид, че произодителите на текила обикновено глердат да си пазят багасата за себе си с цел да я използват като гориво за котлите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.