1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Микровълновите печки могат да се използват за производство на биогориво

Микровълновите печки могат да се използват за производство на биогориво

Очаква се до края на годината учените да покажат прототип на устройството

Учени от британския университет Йорк установиха, че микровълновите печки за затопляне на храна отделят химически вещества, които могат да се използват за производство на биогориво, пише greentech.bg.

Изследователите твърдят, че с помощта на специализирани микровълнови печки ще могат да извлекат тези химически вещества практически от всичко, вкл. кафе и обикновени селскостопански продукти.

Процесът може да намери комерсиално приложение, като се използва огромното количество хранителни отпадъци. Така например, Бразилия генерира годишно над 8 милиона тона отпадъци от производството на портокалов сок – това са корите и семената на плодовете.

Ако подобни отпадъци се поставят в микровълнова печка заедно със специфични реактиви, това ще предизвика активация на целулозата и освобождаване на голямо количество химически вещества, които могат да се използват за производство на бигориво, твърди професор Джеймс Кларк в интервю за BBC.

В момента учените завършват изготвянето на специализирана микровълнова печка. Очаква се до края на годината те да покажат прототип на устройството с капацитет за преработка на 10 кг хранителни отпадъци за час.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.