1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Греков представи първо на АЗПБ последните решения по новата ОСП

Министър Греков представи първо на АЗПБ последните решения по новата ОСП

Снимка:

Като общ за всички браншове се постави проблемът с нерегламентирания внос на земеделски продукти

Веднага след завръщането си от заседанието на Съвета на министрите в Люксембург, на което бе постигнато финалното споразумение за новата ОСП, министър Греков представи последните решения за предстоящите промени на ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/.

Това стана по време на работна среща с управителния съвет на АЗПБ, на която присъстваха и всички членове на Отрасловия съвет към асоциацията. На министър Греков бяха представени поотделно за всички браншове конкретни проблеми и възможните техни решения. Земеделските производители обърнаха внимание на въпроси по отношение на браншовете плодове и зеленчуци, птицевъдство, свиневъдство, овцевъдство, говедовъдство, оризопроизводство и зърнопроизводство.

Като общ за всички браншове се постави проблемът с нерегламентирания внос на земеделски продукти, който е изключително вреден за българските производители, както на плодове, зеленчуци и яйца, така и на птиче и свинско месо и др. Проф. Греков беше запознат с конкретни идеи и предложения за затягане на контрола от страна на митническите власти.

Вторият проблем за всички браншове, който беше откроен по време на срещата, е свързан с голямата административна тежест за всички земеделски производители. Бяха представени конкретни идеи за облекчаване на режима за изграждане и узаконяване на напоителни съоръжения. Сред проблемните области на земеделския бизнес бяха посочени още взаимодействието на институциите за противодействие на престъпните набези върху реколтата и необходимите мерки за опазването на земеделската продукция.

Проф. Греков беше запознат още с конкретни проблеми, свързани с предстоящата кампания за сключване на доброволните споразумения и комасираното ползване на земеделската земя. По предложение на председателя на АЗПБ Христо Цветанов, министър Греков прие идеята да се направи обща среща между всички директори на Областните дирекции „Земеделие и гори“ и браншовиците, на която да бъдат представени единни указания и общи условия за работата им. Отчетен бе и фактът, че в отделните дирекции тълкуват нормативни документи по различен начин и така се получава дисбаланс в работата между администрацията и фермерите по места. Такава среща ще бъде проведена още през следващата седмица, беше категоричен министър Греков.

Във връзка с представените от проф. Греков детайли в преговорите по споразумението за бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС, изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров посочи „като добър компромис постигнатото споразумение за възможността до 13% от годишния бюджет за подпомагане с европейски средства на държавата-членка да бъде насочен именно за плащания, обвързани с производството“. Като асоциация, обединяваща почти всички браншове от сектор земеделие, от АЗПБ винаги са настоявали да има обвързана с производството подкрепа и да има диференцирано плащане за зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, които влагат изключително много средства в дейността си, в сравнение със зърнопроизводството.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.