1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Иванов в Карлово: Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози

Министър Иванов в Карлово: Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози

„Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози. Министерство на земеделието отчита значимото място на розопроизводството в своите политики за развитие на сектора, като приоритетно работи и за утвърждаване на експортния му потенциал“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Карлово по време на Празника на розата, традиционно отбелязван от общината.


Аграрният министър посочи, че повече от три века България е създавала и съхранявала традиции в отглеждането на рози и в розопроизводството.


„Българската маслодайната роза притежава неповторим традиционен аромат и е позната в различни краища на света. Българското розово масло, което се цени високо на международните пазари, заслужено дава на България името „страната на розите“, каза министър Иванов.
Той посочи, че в момента в условията на действащ Закон за маслодайната роза са регистрирани над 2 800 бр. земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят.
„През последните няколко години, розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред много предизвикателства и ръководството на Министерство на земеделието търси всички възможни механизми за подкрепа на земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, така че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост“, каза още министър Иванов.


Той припомни, че с оглед предоставяне през 2022 г. на своевременна допълнителна подкрепа в сектор „Земеделие“ Министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, която бе одобрена от ЕК на 7 април 2022 г. и ще се предостави за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани, включително и розопроизводителите, чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство, вследствие на пандемията от COVID-19.


„Бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лв., като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лв./ха (около 5 млн. лв.). Изплащането на средствата е предвидено до 15 юни 2022 г.“, посочи още министър Иван Иванов.
В рамките на посещението си в община Карлово министър Иванов проведе среща с представители на ръководството на общината, председателя на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски, народни представители и розопроизводители от района.  Бяха обсъдени теми, свързани с настоящата розоберна кампания и с изкупните  цени. Присъстващите на срещата се обединиха, че са нужни промени в Закона за маслодайната роза с оглед на подобряване на функционалността му. Присъстващите земеделски производители изразиха благодарност на Министерството на земеделието за усилията и предвидените средства за сектора по COVID мярката в условията на увеличените разходи за производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.