1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Мирослав Найденов ще настоява изравняването на субсидиите на старите и нови членки на ЕС да се случи от 2013 г.

Министър Мирослав Найденов ще настоява изравняването на субсидиите на старите и нови членки на ЕС да се случи от 2013 г.

Снимка:

България ще настоява и за отпадане на т. нар. исторически подход

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов благодари за предложенията по време на дискусията в Пловдив на тема „Селското стопанство на България в контекста на европейските дебати”, като добави, че това дава допълнителна мотивация на правителството да защитава позициите на България, за да бъде защитен подобаващо интересът ни в ЕС.

Земеделският министър каза, че диалогът между него и отделните браншови организации не е прекъсвал дори и извън този формат. Той обяви, че ще дискутира с животновъдите вълнуващите ги въпроси, за да може да се консолидира позицията на България и да се чувстваме пълноправни членове на съюза. На предстоящата среща на Съвета на министрите, България ще защитава позициите си и ще настоява за изравняване на субсидиите на старите и нови членки и то преди периода, който е уточнен това да стане – 2016 година.

Ние настояваме това да се случи още от 2013 година, каза министър Найденов, което съвпада с новия период на новата селскостопанска политика. България ще настоява и за отпадане на т. нар. исторически подход – нивата на подпомагане, които са в пъти по-малки, отколкото в старите страни членки. Ще се настоява да се търси коректив за нормализиране съотношението между животновъдство и растениевъдство, като се констатира не само у нас, но и във всички страни членки, че има такъв дисбаланс.

Министър Мирослав Найденов добави, че ще настоява да има прозрачност и проследяемост по цялата верига между производители, преработватели и търговци, където също е налице дисбаланс. В момента производителите са най-потърпевшото съсловие от този сектор, по мнението на министъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.