1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Найденов призова земеделците да подкрепят изравняването на субсидиите в ЕС

Министър Найденов призова земеделците да подкрепят изравняването на субсидиите в ЕС

Целите, които България има при прилагането на ОСП, могат да се постигнат стъпка по стъпка и то в обединение с новите държави членки на ЕС

Целите, които България има при прилагането на Общата селскостопанска политика, могат да се постигнат стъпка по стъпка и то в обединение с новите държави членки на ЕС. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на дискусия на тема „Селското стопанство на България в контекста на европейските дебати за ОСП”, която се проведе в Пловдив. Той информира, че още в понеделник има среща с колегите си министри на земеделието от новите страни членки, на която ще обсъждат обща позиция за бъдещето на ОСП. На срещата България ще има шансове да защити своите интереси, посочи министърът. Той подчерта, че в Брюксел страната ни отстоява интересите на българските производители, а не на администрацията, затова от изключително значение е да има предварителни дебати, в които тези интереси да се срещнат и общата единна позиция на страната да се гради в условия на доверие и реален диалог за постигане на общите цели.

Дискусията тече и в момента при голям интерес, като становищата, около които са обединени всички присъстващи представители и на администрация, и на земеделски организации е, че всички поддържат идеята за по-ранно изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки на ЕС.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”-РА Светослав Симеонов увери, че през следващата година амбицията на фонда е да няма забавяне при проверките и изплащанията на средствата по първия стълб на ОСП.

Събитието се организира от в. „Стандарт” и е част от информационната кампания на вестника „Реформата на Общата селскостопанска политика – нова визия за европейското земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.