1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Найденов се среща с монаси земеделски производители от Кюстендил

Министър Найденов се среща с монаси земеделски производители от Кюстендил

Той се ангажира с разрешаването на проблемите на монасите от времето на старото правителство

В Кюстендил на централния градски площад беше открит тържествено деня на черешата. На събитието присъстваха Мирослав Найдаенов и областния управител Любомир Анчев. След срещата с областната управа за анализ на проблемите в земеделския сектор в областта Найденов посети и Институ па земеделие в Кюстендил. Директорът на института Димитър Домузетов обяви, че черешовите насаждения в страната са се увеличили до 130 000 декара, спадат в площите  на черешови насаждения е бил през 1998 година, но сега интересът към културата е довел до увеличението им над инвото от преди 89 година, когато са били 120 000 декара.

Институтът показа елитни сортове череши от региона, представена череша гигант отгледана в Кюстендилския регион след, което далегацията водена от Министъра посети черешовия масив в землището на местността Модро поле където министъра Найденов набра кошница от елитен сорт череши . По–късно министърът посети манастира в землището на село Копиловци. В него монаси от Жабленския манастир развиват активна земеделска дейност със средствата от реализираната продукция (картофи, череши, сливи, ябълки, риба , сирене, мляко, дървен материал, праскови и др.) средставата се влагат в построяването на Православния маанстир Благовещение.

Министърът се ангажира с разрешаването на проблемите на монасите земеделски производители от времето на старото правителство, което не е пирзнало производството върху 100 декара земеделски земи за зърнени култури и това ги е лишило от възможността да вземат директни плащания за тези площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.