1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Порожанов разговаря с протестиращи собственици на земи, които искат удължаване на срока по Закона за опазване на земеделските земи

Министър Порожанов разговаря с протестиращи собственици на земи, които искат удължаване на срока по Закона за опазване на земеделските земи

По рано днес ГЕРБ оттегли подкрепата си за законопроекта

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с протестиращи пред Министерски съвет собственици на земеделски земи. Те настояват за удължаване на сроковете по Закона за опазване на земеделските земи, в който да важи вече дадено променено предназначение на имота за неземеделски цели.

Има около 14 000 такива случаи и то на дребни земеделски стопани и за малки парцели, инвестирали сме вече пари, които ще ги загубим, ако срокът не се удължи, казаха от национална асоциация „Българско Черноморие“.

Във вторник обаче срещу  промените в закона протестираха представители на екологични организации, които се опасяват, че той ще позволи да се застрои още Черноморието. 

По думите на Йордан Апостолов представител от ПГ на „Обединени патриоти“, цитиран от Агенция Фокус законопроектът не се оттегля под натиска на зелените. Според него събирането на 100 – 200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Депутатът посочи, че би искал да чуе становище, какво ще се прави с хората, поели частни иницитиви за строителство по програмите на ДФЗ. По думите му с връщането за земеделската земя, техните проекти падат.

Министър Порожанов обясни на протестиращите, че ще се проведе обществена дискусия по въпроса, за да се намери балансирано решение, което да отговаря  на обществения интерес.

Припомняме, че по рано днес ГЕРБ оттегли подкрепата си за законопроекта за изменение на Закона за опазване на земеделските земи. Със законопроекта, предложен от Обединените патриоти, се предлагаше удължаване от 6 на 9 години на срока, след изтичането на който, ако изграждането на обекта не е започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие. Един от мотивите за оттеглянето е създадената в последните дни представа, че той касае и обслужва големи инвеститори по българското Черноморие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.