1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министрите на ЕС ще вземат решение за сектор „Мляко” в понеделник

Министрите на ЕС ще вземат решение за сектор „Мляко” в понеделник

Очаква се увеличаване на държавната помощ на ферма „de minimis”

Министрите по земеделие на ЕС ще вземат решение за въвеждане на спешни мерки за подпомагане в сектор „Мляко” в понеделник (19 октомври 2009 г.). Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който в неделя заминава на редовното заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург. Според него проблемите в млечния сектор са еднакви за всички производители в общността.

Очаква се министрите да приемат увеличаване на държавната помощ на ферма „de minimis” от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти със средства на ЕС по предложение на министър Найденов. Той припомни и за свършеното от новото ръководство на МЗХ за животновъдите само за два месеца. На заседание УС на ДФ „Земеделие” беше взето решение да бъдат разрочени с една година ниско лихвените кредити на животновъдите. Освен това са пуснати нови целеви кредитни линии за покупката на фураж. Договорено е с ЕК удължаване на преходния период с две години за над 80 хил. ферми, като с това решение се дава шанс на българските ферми да се преструктурират. Удължаването на преходния период дава възможност на фермите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС.

По отношение на  субсидиите за глава животно, министър Найденов подчерта, че след 1 декември 2009 г. ще започне тяхното изплащане. В бюджета са заделени 61 млн. лв. за изплащането на субсидиите за глава животно. В момента интензивно се работи по система за идентификация на глава животно от страна на Националната ветеринарномедицинска служба  и Разплащателната агенция. Ще бъде направена проверка на данните за броя на регистрираните животни в системата, една седмица преди 1 декември, допълни той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.