1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министрите на земеделието от ЕС посетиха ферма за мляко в Швеция и обсъдиха проблемите в сектора

Министрите на земеделието от ЕС посетиха ферма за мляко в Швеция и обсъдиха проблемите в сектора

Министър Найденов е акцентирал върху необходимостта от реформа на Общата селскостопанска политика

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети ферма за мляко в Швеция заедно с министрите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в рамките на неформалната им среща, която се провежда в гр. Векшьо, Швеция, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. Министрите са се запознали с проблемите на шведските млекопроизводители, които са сходни с тези на българските фермери и на други от общността. Ниската изкупна цена на млякото, проблемите с изкупуването на продукцията и получаването на субсидии са едни от основните проблеми, както в Швеция, така и в България. Целта на посещението на ферми от министрите по земеделие на ЕС, е те да бъдат мотивирани да вземат необходимите решения при определяне на политиката в областта на млекопроизводството. Важни политически решения за развитието на млекопроизводството са намаляване на квотите и подпомагане на сектора.

При посещението в шведската ферма министър Найденов е акцентирал върху необходимостта от реформа на Общата селскостопанска политика в посока на подпомагане на необлагодетелствените райони, с цел да се предотврати тяхното обезлюдяване. Важно е хората, които живеят в тези райони и се занимават с животновъдство и земеделие да не търсят други доходи, за да не позволим да се обезлюдяват необлагодетелствените райони, е посочил още министърът.

Допълнителен фактор, усложняващ ситуацията в България е, че голяма част от животновъдните стопанства не разполагат със собствена земя или имат съвсем малко и при тях ефектът от директните плащания на единица площ е почти нищожен. С такива проблеми се сблъскват и фермерите в Швеция и други страни от ЕС.

По принцип, България подкрепя направените констатации и предложените мерки в Съобщението на Комисията за състоянието на пазара на млечни продукти в Общността през 2009 г., като обаче отчита необходимостта от продължаване на дискусията за търсене на възможности за прилагане на допълнителни мерки, тъй като пазарът на мляко в момента е изключително нестабилен.

Предвид състоянието на млечния сектор в страната, положително влияние върху него биха оказали следните мерки:

- Приема като подходящо и навременно прилагането на мерките за пазарна подкрепа, предложени от ЕК, допринасящи за облекчаване на пазарната ситуация в сектора на ниво Общност.

- Настояваме за увеличаване размерите на възстановяванията при износ, като считаме за необходимо и да се разшири обхватът на продуктите, по отношение на сирената, които са от важно значение за експортната листа на България.

- Считаме, че предложеният от ЕК таван от 15 000 евро за държавни помощи „de minimis” за период от три години, съпоставен с тавана за преработвателните предприятия (500 000 евро), няма да повлияе съществено за повишаване конкурентноспособността на сектора.

- Очевидна е необходимостта от усъвършенстване на етикетирането на млечните продукти за по-добро разграничаване на истинските млечни продукти от техните заместители. За целта е необходимо усъвършенстване на европейското законодателство за етикетиране на млечните продукти.

- По отношение на системата от квоти за краве мляко, България подкрепя становището на Комисията за „меко кацане”. Следва да се отбележи, че млечната квота в България не се изпълнява. За страната е важно да се постигане баланс в млечния сектор, като подходяща мярка би било изкупуването на млечни квоти с финансов ресурс на Общността. В случай че България има възможност да разпределя така закупените квоти между фермери, които са доказали изпълнението на значими инвестиционни проекти с оглед модернизиране на производството си.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.