1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов : Нямам притеснение за сектора като министър на земеделието

Мирослав Найденов : Нямам притеснение за сектора като министър на земеделието

Снимка:

Животновъдството трябва да се преструктурира, за да може да бъде конкурентоспособно

Аграрният сектор е единствения сектор, в който тази година парите са повече от миналата. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на срещите с тютюнопроизводители и месо- и млекопреработватели в гр. Силистра. Животновъдите ще получат средствата си в края на тази година, парите ги има, категоричен бе министър Найденов. Но животновъдството трябва да се преструктурира, за да може да бъде конкурентоспособно, каза още министърът. В момента текат дебатите за новия период на Общата селскостопанска политика и се търси баланс между производител, преработвател и търговец.

Министър Найденов припомни, че националните доплащания към директните плащания за тютюнопроизводителите са с максимален размер от 143 млн. лв., като схемата е одобрена от ЕК. Изплащането на тези средства обаче ще се случи при наличие на средства в бюджета.

По време на срещата стана ясно, че тютюнопроизводителите приемат да бъде внесена поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с която  да се либерализира търговията с тютюн. Представителите на бранша от областта направиха предложение на кръгла маса да се обсъди и разгледа бъдещето на сектора. Министър Найденов се обърна към тях с молба да бъдат по-консолидирани и да излъчат свои представители за диалог с МЗХ. Надявам се с влизането в сила на Закона за браншовите организации да се постигне по-голяма представителност в бранша, подчерта още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.