1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: България и Румъния настояват от 2014 г. да започнат да получават средното за ЕС ниво на подпомагане

Мирослав Найденов: България и Румъния настояват от 2014 г. да започнат да получават средното за ЕС ниво на подпомагане

Снимка:

Субсидирането на земеделието в Европейския съюз ще трябва да се реши с консенсус

Големият проблем на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз е неравнопоставеността между страните и между различните сектори на земеделието, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов,  цитиран от БНР.

Голямата мисия на новия комисар по земеделието Дачиан Чиолош е тази неравнопоставеност по някакъв начин да бъде регулирана, каза Найденов. Единственото тревожно нещо, което се е чуло, е съобщението, дошло от ЕКОФИН (Съвета на министрите на финансите в Европейския съюз), че е възможно редуциране или забавяне на директните плащания, смята министърът.

Позицията на България е, че ние настояваме за изразяване на субсидиите в страните членки, за въвеждане или корекции по отношение на плащанията към секторите растениевъдство и животновъдство, за отпадане на историческият подход, който поставя в различни базови позиции различните страни, обясни министърът.

Начинът за продължаване на субсидирането на земеделието в Европейския съюз ще трябва да се реши с консенсус, а той ще бъде трудно постигнат, смята Найденов. България и Румъния настояват от 2014 г. да започнат да получават средното за Европейския съюз ниво на подпомагане. Според договора ни за присъединяване към Европейския съюз, това би трябвало да се случи през 2016 г. Тази тема ще бъде обсъдена и на срещата на министър Найденов с еврокомисаря на 9 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.