1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: Българският земеделски производител е конкурентоспособен

Мирослав Найденов: Българският земеделски производител е конкурентоспособен

Най-амбициозната ни задача е да успеем да се позиционираме добре в преговорите за бъдещето на ОСП

Най-амбициозната ни задача е да успеем да се позиционираме добре в преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика и новия програмен период от 2014 до 2020 г. Това каза в интервю за агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Преговорите вече започнаха, страните направиха своите заявки, и България трябва да се позиционира, трябва да отстоим интересите си максимално добре. Доста е амбициозно, доста е отговорно. Аз го заявих пред различните браншове в земеделието, че не искам сам да водя тези преговори, искам и те да участват активно, да могат да защитят позицията също и в Европейския парламент, и в Европейската комисия. Това е голямото предизвикателство”, каза министър Найденов.

Според него българският земеделски производител очевидно е конкурентоспособен, имайки предвид данните от външно търговското салдо. „За 2010 г. външното търговското салдо в търговията с аграрна продукция се увеличи 3 пъти спрямо 2009 г., а само за първите месеци на 2011 г. надмина това за цялата 2010 г. След като имаме такъв експорт, след като има търсене на българските стоки, българският земеделски производител е конкурентоспособен.

В лошото има и добро – картината на дефилирането на селскостопанската техника ни показа на всички, че отдавна българското земеделие се е разделило със старата допотопна селскостопанска техника. Виждаме едни модерни машини, имаме големи и модерни стопанства – всичко това е признак на конкурентоспособност”, каза Мирослав Найденов.

„Другата статистика, която дава Европейската комисия, е, че българският земеделски производител е на първо място в Европейския съюз по доходи. Информацията от Европейската сметна палата сочи, че сме първенци и по усвояването на европейските средства – с близо 55% за миналата година. Всичко това говори, че влизат много средства в сектора, българската стока е конкурентоспособна и е търсена не само на европейския, а въобще на световния пазар”, бе категоричен Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.