1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: Рекорд сме по разследване от страна на ОЛАФ

Мирослав Найденов: Рекорд сме по разследване от страна на ОЛАФ

Снимка:

Бившият директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева е изпратила над 400 мейла до Европейската служба за борба с измамите

Ние сме рекорд по разследване от страна на ОЛАФ, но извън случая "Марио Николов", осъден за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД, няма други доказани случаи – така земеделският министър Мирослав Найденов коментира пред БиТиВи информацията от вчера, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в момента разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас, отколкото през 2009 г., когато България стана еврошампион в тази област.

Найденов припомни, че бившият директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева е изпратила над 400 мейла до службата и обясни, че по процедура оттам не могат да откажат да разследват подадените сигнали. Когато установят нередности ги предават на компетентните органи в съответната държава. "Тези разследвания касаят проекти от времето на тройната коалиция. Ние заварихме над 10 хил. проекта и г-жа Илиева е преценила и е изпратила сигнали. До момента нямаме информация нито един да е доказан", каза още министърът.

Калина Илиева беше отстранена през октомври след скандал около бременността й, по-късно стана ясно, че в Германия се води разследване заради фалшивата й диплома за висше образование. Найденов съобщи за големия брой сигнали от Илиева още в началото на декември.

Междувременно министърът отново се закани на компаниите, за които от словашката асоциация на потребителите обявиха, че продават продукти с по-лошо качество в някои източноевропейски страни, включително и България.

Преди седмица асоциацията обяви, че в различните европейски държави големите компании за храни и напитки продават продукти с различно качество под едно и също наименование. Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо". Отклонения нямаше само при шоколадите. Споменатите фирми отрекоха.

Мирослав Найденов повтори, че ако се докаже, че компаниите са продавали в България по-некачествени продукти "ще реагираме наистина остро, независимо колко са големи" тези концерни. "Може да заведем иск към тези компании като държава, може да въведем рестрикции по отношение на тези продукти, да ги накараме за тяхна сметка да си изтеглят определени партиди от пазара", обясни той

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.