1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мишки могат да откриват наркотици и експлозиви

Мишки могат да откриват наркотици и експлозиви

Израелска компания използва специално обучени и тренирани агенти под прикритие

Израелска компания смята да направи революция в начина, по който наркотици, експлозиви и дори пари се търсят и засичат по летищата и в митниците на граничните пунктове, предаде АФП.

Тя използва специално обучени и тренирани агенти под прикритие. Те обаче не са съвсем обичайни. Те са мишки и за пръв път е използват като душещи животни. Системата е развита от компанията " BioExplorers" и е проста. Проверяваният човек трябва да застане в малка кабина, затворена с бариера, и към него се насочва лека въздушна струя, която след това преминава в друга малка стая. Там има 8 мишки агенти. След осем секунди, ако обектът на проверката е чист, светва зелена светлина и бариерата пред него се вдига, отбелязва БГНЕС.

Ако обаче във въздуха има подозрителна миризма на забранено вещество, то тренираните мишки преминават в ограждение, което предизвиква включването на алармена сигнализация. Идеята за този начин за откриване на бомби се е появила през 2000-2001 г.,  когато имаше вълна от самоубийствени атентати в израелски автобуси. Тогава бях в армията и се появи идеята да се използват малки животинки вместо обучените кучета, които да разкриват атентаторите самоубийци, разказва началникът на технологичния отдел и основател на "BioExplorers" Еран Лумброзо.

Идеята бе представена на Изложба за вътрешна сигурност в Тел Авив. След като излиза от армията той продължава да развива идеята си, като се пробва с различни дребни животни. Установява се, че те могат да надушват миризмите на наркотици, експлозиви, пари и пестициди. Според Лумброзо те имат по-развито обоняние и от кучетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.