1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мобилно приложение разпознава дърветата

Мобилно приложение разпознава дърветата

Безплатната програма Leafsnap е разработена от учени от американския Смитсънов институт

Безплатната програма Leafsnap, разработена от учени от американския Смитсънов институт позволява на притежателите на iPhone или iPad да идентифицират множество дървесни видове чрез простото заснемане на техните листа, информира АП, цитирана от inews.bg.

Заснетите образи се анализират и сравняват с тези от електронна база данни от снимки, складирани в института. За секунди програмата връща на потребителя подробна информация за вероятното име на вида, снимки с висока резолюция и ботанически данни за растението – цъфтене, плодове, семена, кора и др.

Освен да се забавляват, откривайки какво точно расте в градския парк, потребителите на приложението могат допринесат за развитието на науката. Информацията от получените снимки на листа ще бъде прибавена в растящата база данни на приложението. Въз основа на нея ботаниците ще могат скицират по-точно разпространението на съответния дървесен вид в региона.

Leafsnap дебютира през май, като с негова помощ бяха идентифицирани всички дървета в Цетръл парк в Ню Йорк и в парка Рок Крийк във Вашингтон. За първия месец от пускането си приложението е било свалено над 150 хиляди пъти. Създателите му се надяват популярността му да се увеличава и да обхване и смартфоните, работещи под Android.

За съжаление Leafsnap работи само на територията на САЩ и родните ботаници и любители на природата няма да могат да се възползват от него.

В бъдеще подобни на Leafsnap приложения може да служат за мигновено идентифициране на насекоми или риби само с едно натискане на копчето, коментират специалистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.