1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни награди

Мобилното приложение SmartBirds в класация за световни награди

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита

Мобилното приложение SmartBirds е в листата на World Summit Award Mobile (WSA- Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб. WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН, информираха от Българското дружество за защита на птиците.

SmartBirds e номинирано в категорията Околна среда. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Предстои следващият кръг, в който ще бъдат отличени 40 победителя за церемонията по награждаване в Абу Даби на 1-3 февруари 2015г.

Мобилното приложение SmartBirds l в момента се обновява по проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите, използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии. Приложението SmartBirds позволява лесно и бързо определяне на видовете птици, срещащи се в България и чрез специален електронен дневник позволява записването на наблюдаваните от природолюбителя птици.  Събраните данни могат да се добавят в базата данни за птиците на БДЗП, а техният анализ и споделяне ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.