1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Модерна лаборатория по микробиология изграждат по проект на Добруджанския земеделски институт

Модерна лаборатория по микробиология изграждат по проект на Добруджанския земеделски институт

Лабораторно оборудване на стойност 37 000 лв. вече е доставено

Модерна училищна лаборатория по микробиология ще бъде изградена по проект на Добруджанския земеделски институт. Тя ще бъде ситуирана в сградата на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево, съобщава Агенция Фокус.

По думите на директора на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков, подобна лаборатория е изключително важна придобивка и е от голяма полза за гимназистите.

Изграждането на лабораторията по микробиология се осъществява по проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Като по-далечна цел е създаването на мрежа от земеделски специалисти и фермери за по-устойчиво управление на стопанствата в пограничния добруджански район. На този етап обаче са необходими средства за ремонт за помещенията, където ще бъде изградена лабораторията. Техният размер е изчислен на около 7000 лв. и те не са заложени във финансовите разчети на трансграничния проект.

Лабораторно оборудване на стойност 37 000 лв. вече е доставено. Предстои провеждане на търг за закупуване на консумативи и реактиви за дейността на лабораторията. От Добруджанския земеделски институт и гимназията в Генерал Тошево имат подкрепата и на областния управител на Добрич Желязко Желязков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.