Модерна лаборатория по микробиология изграждат по проект на Добруджанския земеделски институт

Лабораторно оборудване на стойност 37 000 лв. вече е доставено

Модерна училищна лаборатория по микробиология ще бъде изградена по проект на Добруджанския земеделски институт. Тя ще бъде ситуирана в сградата на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево, съобщава Агенция Фокус.

По думите на директора на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков, подобна лаборатория е изключително важна придобивка и е от голяма полза за гимназистите.

Изграждането на лабораторията по микробиология се осъществява по проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Като по-далечна цел е създаването на мрежа от земеделски специалисти и фермери за по-устойчиво управление на стопанствата в пограничния добруджански район. На този етап обаче са необходими средства за ремонт за помещенията, където ще бъде изградена лабораторията. Техният размер е изчислен на около 7000 лв. и те не са заложени във финансовите разчети на трансграничния проект.

Лабораторно оборудване на стойност 37 000 лв. вече е доставено. Предстои провеждане на търг за закупуване на консумативи и реактиви за дейността на лабораторията. От Добруджанския земеделски институт и гимназията в Генерал Тошево имат подкрепата и на областния управител на Добрич Желязко Желязков.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.