1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Могат ли животните да преподават

Могат ли животните да преподават

Мангустите имат два метода да чупят яйца

Може би не точно, но мангустите дадоха първото сигурно доказателство, че младите животинчета учат чрез имитиране умения, показани от по-големите, съобщи "Ню сайънтист". Учените спореха дали това е възможно, тъй като уменията може да са наследени, а могат и да се формират в зависимост от околните условия. Скорошно проучване сред диви мангусти (Mungos mungo) показа, че малките учат разни неща от своите придружители - обикновено мъжки в "тийнейджърска" възраст, които ги наглеждат.
Мангустите имат два метода да чупят яйца - като ги пробиват със зъби или като ги трошат в камъни. Кързин Мюлер и Майкъл Кант от университета в Ексетър, Великобритания, давали изкуствени яйца с храна на ескортиращите от една група, употребяваща трошенето в камъни, и на ескортиращи, които пробиват със зъби. Те се справяли с яйцата пред погледа на малките. 4 месеца по-късно поотрасналите мъници от двата ескорта вече използвали почти без изключения същата техника като батковците, които ги наглеждат.
Според учените това е първото доказателство за предаване на умения сред дивите животни. "Въздържам се да го нарека "обучение", защото в основата стои имитацията на действията, която малките правят" - каза Мюлер. Тъй като двата метода за отваряне на яйца съществуват съвместно в една и съща популация, това отхвърля възможностите те да са вродени или да възникват в зависимост от средата, коментира швейцарският учен Михаел Крютцен, който пък е наблюдавал как бутилконоси делфини използват сюнгери като инструмент. "Без съмнение за мен това показва, че контекстуалната имитация има важна роля в обществените взаимоотношения" - подчерта той. Според него важно следствие от проведените наблюдения може да се окаже откритието, че социалното обучение е много по-широко разпространено в природата, отколкото досега се предполагаше.
Досега възможността за обучение и самообучение се считаше за "заразена" за видове с по-висока интелигентност от мангустите - шимпанзета, делфини и гарги. ЕкипНюз

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.