1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. МЗХ публикува правила за закупуването на горски територии от държавните предприятия

МЗХ публикува правила за закупуването на горски територии от държавните предприятия

Максималната площ на отделен имот който може да се закупува е до 5 хектара

От началото на следващата седмица, за първи път всички Държавни горски предприятия в България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер горски територии. Целта е комасиране, като по този начин ще се увеличи държавната горска територия и тя ще бъде охранявана и стопанисвана съгласно лесовъдската наука. Бюджетът, който е предвиден  от всички горски предприятия за тази  дейност е близо 700 000 лв.,

Във връзка с това Министерство на земеделието и храните публикава правила за закупуването на горски територии от държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите”.

Според заповедта Държавните предприятия не закупуват поземлени имоти в горски територии,  които:
1. са собственост на общини, юридически лица, религиозни организации и сдружения;
2. са били предмет на договор за замяна между държавата и физически или юридически лица.

Закупуването на поземлени имоти в горски територии от ДП се осъществява в съответствие с планираните за това средства от фонд „Инвестиции в горите” в утвърдения финансов план на ДП за съответната година. Със средства на ДП се закупуват единствено поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, с максимална площ на отделен имот до 5 ха. се казва още в документа.

Стартирането на процедурата по закупуване на поземлени имоти в горски територии се оповестява публично  чрез публикуване на съобщение на интернет страницата на съответното държавно предприятие. Информация се публикува и на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

Пълният текст на документа вижте в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.