1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. На 10-ти септември очакваме спрените пари по САПАРД

На 10-ти септември очакваме спрените пари по САПАРД

Министър Найденов се срещна с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел в Брюксел

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов запозна еврокомисар Мариан Фишер Боел с изпълнените в най-кратки срокове ангажименти поети от страната ни по програма САПАРД и екшън плана по Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ от страна на новото правителство и ръководство на МЗХ.

Еврокомисар Боел се съгласи, че са изпълнени всички изисквания за размразяването на спрените средства и изрази адмирации за предприетите действия от страна на новото правителството и ръководство на МЗХ. Като важен напредък тя посочи, смяната на ръководството на Държавен фонд "Земеделие".

Очаква се 140 млн. евро по САПАРД да бъдат отблокирани на 10 септември след срещата между премиера на България Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Ключово за положителното решение на Брюксел е решението на кабинета да включи в книгата на длъжниците изпълнителите на 98 проекта по САПАРД, определени от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ като съмнителни. След очакваното разблокиране на парите ще бъде направено всичко възможно за усвояването им до края на годината, посочи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и декларира волята на българското правителство за открит, динамичен и равнопоставен диалог между България и ЕК. Той подчерта, че за първи път земеделието в България е изведено като приоритет в управленската програма на правителството.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.