1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 130 земеделски производители от Хасковско присъстваха на срещата за разясняване на мерки от ПРСР

Над 130 земеделски производители от Хасковско присъстваха на срещата за разясняване на мерки от ПРСР

197 ферми с 6422 животни от региона отговарят на изискванията на Общността - за качество и хигиена

Над 130 земеделски производители от Хасковския регион проявиха интерес към срещата-дискусия, на която експерти от Министерството на земеделието и храните и от местните служби по земеделие даваха разяснения как и кога може да се кандидатства по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. „Даваме подробна информация на всички земеделци, които се обърнат към нас, включително и по техническата част от подготовката на проекта”, обясни Тодор Тодоров от службата по земеделие в Хасково. От службата за съвети в земеделието изготвят и безплатно бизнес плановете на земеделските производители, които искат да кандидатстват по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”.

197 ферми с 6422 животни от Хасковския регион отговарят на изискванията на Общността - за качество и хигиена, съобщи д-р Златка Възелова от дирекция „Животновъдство” в МЗХ. Тя добави, че собствениците на 1697 ферми от ІІІ категория и 452 ферми от ІІ категория, могат да кандидатстват за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджети, ако искат да достигнат съответните стандарти до края на 2011 г.  

Евгени Гергов от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ запозна земеделските производители с мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи”, която ще се прилага за първи път у нас. Всички животновъди могат да се възползват от средствата по тази мярка, стига земите им да попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и така те ще могат да получат допълнително средства към директните плащания.

Чрез плащанията по агроекологичната мярка 214 стопаните ще могат да увеличат и плащанията си за площ. Повишаването на интереса към мярката се дължи на опростената процедура за кандидатстване. Евгени Гергов уточни обаче, че не могат да се усвояват средства и по двете мерки – 213 и 214, за един и същи парцел.

Днес с мерките от Програмата ще бъдат запознати земеделските производители в Кърджали, а в сряда - в Смолян. Следващата седмица ще има среща – дискусия със земеделски производители от Кюстендилския регион.

 

Етикети МЗХ, ПРСР, Хасково
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.